Mrożona kawa na każdy dzień lata
Gdy upał zniechęca do picia gorącej ?małej czarnej?, warto sięgnąć po alternatywę w postaci orzeźwiającej kawy mrożonej. Sposobów jej serwowania wystarczy na każdy dzień lata.
Pierwszy przepis na mrożonÄ… kawÄ™ – Café viennois
Pierwszy przepis na mrożoną kawę pojawił się już w XVI wieku. Café viennois ? bo o niej mowa ? przez wieki ewoluowała do formy popularnego deseru podawanego z lodami i bitą śmietaną. Już na początku XX wieku, grono wielbicieli zdobył mazagran ? koktajl przygotowywany na bazie aromatycznego espresso z dodatkiem cukru, kostek lodu, plastra cytryny i rumu, serwowany w wysokiej szklance. Dziś, przepisy na kawę mrożoną można znaleźć niemal w każdej kuchni świata. Modyfikowane w zależności od preferencji kulinarnych danego regionu, różnią się lokalnymi dodatkami i przyprawami. Hawajczycy dodają do niej syrop ananasowy, podstawą szwajcarskiej wersji jest natomiast gorzka czekolada. To, co jednak pozostaje niezmienne, to baza w postaci wyrazistej i bogatej w smaku kawy. ? Do napojów mrożonych, gdzie jednym z niezbędnych składników jest mleko lub bita śmietana, warto wykorzystać mocno paloną mieszankę ? podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. ? Dzięki intensywnemu aromatowi doskonale harmonizuje się z mlecznymi dodatkami ? radzi ekspert. Co smakosze dodają do orzeźwiającej kawy na lato?
Włoska klasyka gatunku. Kawa mrożona po włosku
Rodowici mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego piją tradycyjne espresso nawet w najbardziej upalne dni. Mrożone napoje, serwowane w postaci deserów, są przygotowywane przede wszystkim z myślą o turystach. Czego możemy spodziewać się w menu włoskiej kawiarni? Jednym z popularnych napojów chłodzących jest Caffé con ghiaccio, czyli kawa na lodzie. Jej przyrządzenie polega na dodaniu do 30ml syropu klonowego, kruszonego lodu i porcji latte macchiato. Smacznym, pobudzającym deserem jest również affogato ? kulka lodów waniliowych zatopiona w aromatycznym espresso, która po rozpuszczeniu tworzy na powierzchni delikatną piankę. Dla smaku często dodawana jest do niej odrobina likieru. Ciekawym napojem jest także shakerato, sposobem przygotowania przywodzące na myśl alkoholowe drinki. Świeżo zaparzone espresso wlewa się do shakera, dodając lód i odrobinę wybranego syropu smakowego. Mieszanką potrząsa się energicznie, do otrzymania jednorodnej konsystencji. Shakerato podawane jest w kieliszkach do martini lub wysokich szklankach.
Tajska mieszanka smaków. Kawa mrożona po tajsku
Tradycyjny tajski oliang to napój mrożony przygotowywany z mieszanki kawy, soi, ziaren sezamu, kukurydzy, przypraw oraz mleka i syropu smakowego. Sprzedawany na ulicach w plastikowych workach, jest jednym z ulubionych sposobów Tajów na walkę z upałem. Ze względu na trudność w uzyskaniu egzotycznych składników poza granicami kraju, przepis ewoluował do prostszej formy, którą można przygotować we własnym domu. Przyrządzanie oliang rozpoczynamy od zaparzenia klasycznego espresso. Następnie rozgniatamy ziarna kardamonu, aby uzyskać świeży i intensywny aromat. W rondlu mieszamy śmietankę z mlekiem (proporcje 1:1), dodajemy dwie łyżki brązowego cukru, na koniec wsypujemy przyprawę. Podgrzany napar odstawiamy na 15 minut, a po ostudzeniu dolewamy ? łyżeczki olejku migdałowego. Serwujemy w szklance wypełnionej lodem, nalewając najpierw przyprawione mleko, następnie kawę.
Wizytówka greckiej . Kawa mrożona po grecku
W odróżnieniu od WÅ‚ochów, grecka kawa mrożona ? frappé jest jednym z najpopularniejszych napojów nie tylko wÅ›ród turystów, ale także rodowitych mieszkaÅ„ców. Obecnie jest nawet uznawana za jeden z ważniejszych symboli greckiej kultury współczesnej. Zalety frappé sÄ… powszechnie znane – w upalne dni gasi pragnienie i orzeźwia, a jej przyrzÄ…dzenie jest bardzo szybkie i proste. – Dwie Å‚yżki kawy rozpuszczalnej i cukier zalewa siÄ™ odrobinÄ… zimnej wody tak, aby stworzyć delikatnÄ… pianÄ™. Do jej ubicia używa siÄ™ shakera bÄ…dź miksera ? tÅ‚umaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – MieszankÄ™ przelewa siÄ™ do wysokiej szklanki. NastÄ™pnie dodaje siÄ™ kilka kostek lodu, zimnÄ… wodÄ™ i skondensowane mleko. CaÅ‚ość można posypać startÄ… czekoladÄ… ? dodaje.
Wietnamskie pobudzenie. Kawa mrożona po wietnamsku
WietnamskÄ… kawÄ™ mrożonÄ… – ca phe da ? w wersji zaadaptowanej do dostÄ™pnych w Europie skÅ‚adników, przyrzÄ…dza siÄ™ ze sÅ‚odkiego, skondensowanego mleka i bardzo mocno palonej kawy. Dobór mieszanki odgrywa tu kluczowÄ… rolÄ™. Powinna ona być jednoczeÅ›nie aromatyczna, pobudzajÄ…ca ? tak, by zdecydowanie dominowaÅ‚a nad smakiem mleka. PrzygotowujÄ…c ca phe da samodzielnie, na poczÄ…tku zaparzamy tradycyjne espresso w kafetierze. Do wysokiej szklanki wlewamy dwie Å‚yżki stoÅ‚owe mleka i zasypujemy lodem. NastÄ™pnie delikatnie wlewamy kawÄ™, mieszajÄ…c caÅ‚ość dÅ‚ugÄ… Å‚yżkÄ…, aż do uzyskania jednolitej barwy.
Chilijskie bogactwo przypraw. Kawa mrożona po chilijsku
Zwolennikom aromatycznych i słodkich deserów do gustu przypadnie café helado ? chilijski specjał o kremowej konsystencji. Choć bazą do jego przygotowania, podobnie jak w przypadku innych przepisów jest tradycyjne espresso, dużą rolę odgrywają tu dodatki w postaci intensywnych przypraw. Świeżo zaparzoną ?małą czarną? łączy się z bitą śmietaną, cukrem, cynamonem, roztopioną czekoladą, lodami waniliowymi oraz zmielonymi orzechami lub migdałami. Całość miesza się, do uzyskania gładkiej konsystencji i podaje się w wysokich szklankach lub kieliszkach. W wersji alternatywnej, gałkę lodów podaje się osobno, na wierzch kawowego kremu. Całość można posypać dla ozdoby startą czekoladą.